Откриха паметник на загиналите във воините в с.Долна Бешовица

Паметен ще остане в историята на романското село Долна Бешовица 11 юли 2015 г. На тази дата официално бе открит паметник на загиналите във воините от селото. Една отдавнашна идея на хора от селото, която най-накрая намери своята реализация. На плоча от черен гранит, върху бял врачански камък, са изписани имената на 47-те млади герои от селото, отдали живота си за майка България. 18 от тях загиват в Балканската, 24 в Първата световна и 5 във Втората световна война.

Още от рано централния площад на селото започна да се пълни с пристигащи от близо и далеч. Да преклонят глава пред подвига на своите предци дойдоха млади и стари от България и света. Свирнята на романската духова музика известяваше от рано за тържествената вечер под плаката с надпис „На тези, които издигнаха паметник на себе си, проливайки кръвта си за отечеството”.

       

Сред официалните гости бяха Симеон Игнатов-председател на УС на Българския антифашистки съюз и член на Бюрото на ЦС на Съюза на ветераните от воините, областният председател на БАС Красимир Григоров, кметът на Роман инж. Красимир Петков, председателят на Обл.съвет на БСП инж. Делян Дамяновски, ексминистър Кръстьо Трендафилов, зам.министър Иван Аспарухов, ексдепутатът Николай Рашев, общински съветници и кметове на села от общините Роман и Мездра.

Честта да открият новия паметник се падна на Кристина Томова от Министерството на отбраната и кметовете на Роман и Д.Бешовица Красимир Петков и Нели Димитрова. Заупокойна молитва за загиналите отслужи отец Димитър. Вълнуващ рецитал представи трагичните мигове и върхове от бойните полета, по време на който бяха прочетени имената на героите на Бешовица. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене и бяха поднесени венци и цветя пред паметника.

       

„Вашият паметник ще пази паметта на вашите герои и ще говори на поколенията как е извоювана българската свобода”, заяви в словото си председателят на БАС Симеон Игнатов. Той изрази благодарност за усилията, средствата и труда положени от Димитър Ангелов Вътков за направата на паметника и му връчи почетна грамота и медал. „Ти си жив пример за хората, като патриот и антифашист”, заяви за Милчо председателят на БАС.

„Със задоволство приветствам стореното от Вас да издигнете паметник на вашите загинали герои. Пред военните паметници ние заставаме единни и сплотени, защото прахът на героите гарантира бъдещето”, заяви Кристина Томова от Министерството на отбраната.

„Заставам пред вас като дъщеря на загинал за родината. Моят баща намери своята гибел, разкъсан от вражеска мина на рождения ден на своята съпруга, когато аз съм била само на осем месеца. От името на Инициативния комитет искам да благодаря на Военния музей в Търново и на Историческия във Враца, на кметовете на Враца, Мездра и Роман за помощта. Този паметник ни липсваше, но от днес нататък ние, нашите деца и внуци ще има къде да положат цвете и да сведат глава пред подвига на предците си. Приканвам всички бешовичани и патриоти да продължим дарителската кампания за паметника и да продължим да събираме материали за бащите и дедите ни”, заяви Маргарита Василева.

Спомени за своя дядо разказа и Светлин Кътов - бивш кмет на Д.Бещовица. „Моят дядо Къто е шестият, загинал в Балканската война от селото ни. Бил е помощник-кмет на общината, но за да даде пример, се записва доброволец в 35 пехотен полк. Оставя 4 деца, от 2 до 7 годинки. Намира гибелта си при Султан тепе, заедно с още 1000 войници за свободата на Македония и Одринска Тракия. Този паметник ще е повод за гордост на нашите внуци и правнуци и ще остане завинаги във възхвала на нашите герои”.

С офицерска униформа и отличията си от мисии в чужбина тук бе дошъл да се преклони пред паметта на загиналия си дядо и Тошко Тодоров. „Моят дядо Тодор Найденов Петков е загинал при Нишки бани, Сърбия по време на Втората световна война. Това е и една от причините да реша да стана военен. Вече 30 години съм в армията. Служа в 61 Механизирана бригада в Карлово. Участвал съм в мироопазващи мисии в Камбоджа, Босна и Афганистан. Искам днес да отдам почит на делото на моя дядо”, заяви Тодоров.

Паметникът и поставената до него гаубица привлякоха и най-малките жители на селото. Много от тях се снимаха на паметника със своите баби и дядовци. Дни преди откриването на паметника в селото започнала подписка срещу поставянето на дарената от Министерството на отбраната подписка, но след като в контраподписката се включили много повече хора, неразборията била забравена. Тържествената вечер продължи с концерт на обичаната певица Мая Нешкова, която също е бешовиченка и на танцов състав „Хубавенка” с ръководител Ивайло Дочев, който завоюва няколко отличия в последните месеци. Заря в памет на героите озари нощното небе над Бешовица.

         

Иво ЙОРДАНОВ